Tecite z nami v zavetju Snežnika

SNEŽNIŠKI TEKI

Leta 2007 je skupina zagnanih ljubiteljev teka združila svoje ideje in ustanovila Tekaško društvo Bistrc. Še isto leto je bil organiziran 1. Bistriški tek, ki je na prvo soboto v juniju na priljubljene terene privabil prve tekmovalce na razdalji 10km – na progi, ki jo lokalno poznamo kot ‘Bistrška 10-ka’. 

KJE IN KDAJ

Za jubilejno deseto izvedbo bistrškega teka je organizacijski odbor staknil glave in pripravil osvežilni program: v letu 2017 je potekal prvi Milanja trail. Člani, zaljubljeni v stezice, ki jih ponujajo snežniški gozdovi nad Ilirsko Bistrico in dolino reke Reke so za tekmovalce privabili dve progi: na 17 in 31 km.

Poleg omenjenih tekmovanj v sklopu dogodka istočasno potekajo tudi otroški in mladinski teki , za najmlajše družinske člane pa organiziramo animacijski program, da lahko starši brezskrbno tekmujejo ali si samo malo oddahnejo v neokrnjeni naravi.

Sprememba poimenovanja dogodka in prog v 2024

Za leto 2024 je padla odločitev, da se dogodek preimenuje iz Bistrški tek v Snežniški teki. Proge namreč potekajo po krasni in divji Snežniški planoti, želja organizatorjev pa je tudi, da se v bližnji prihodnosti izzivom doda še najdaljši izziv: ca. 50 km dolg trail na vrh Snežnika. Ob tej spremembi, je 10-kilometrska proga dobila lokalno priljubljeno ime: Bistrška 10-ka, 17 km proga je ostala Milanja trail, 31 km proga pa je dobila svoje ime po najvišjem vrhu, ki ga tekači dosežejo: Kozlek trail. Trase prog so ob tem ostale nespremenjene.


Tekmovalne proge

Start in cilj vseh tekmovalnih prog so Črne njive nad Ilirsko Bistrico.  
Proge potekajo po makadamskih in gozdnih poteh ter potkah po pobočjih Snežniške planote. Reliefno razgibane trase so speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči ter nudijo uživanje v čistem zraku in odmaknjenih kotičkih. Speljane so pod slikovitim slemenom Milanje, ki je poznano tudi kot Volovja reber, najdaljša proga pa se vzpne tudi na priljubljeno pohodniško točko – vrh Kozleka.


Tekmovalne proge za člane

10 km

Bistrška 10-ka

17 km

Milanja trail

31 km

Kozlek trail


Spremljevalne aktivnosti

od 300 do 2000m

Mladinski teki

Krajši in daljši

Pohod

Animacije

za najmlajše


Pogosta vprašanja


Informacije za sponzorje


Informacije za prostovoljce


Scroll to Top