Tekmovalne proge

Prizorišče

Črne njive nad Ilirsko Bistrico
Črne njive nad Ilirsko Bistrico so priljubljena izletniška točka ter izhodišče različnih sprehajalnih in tekaških poti, ki ležijo na zahodnem robu Snežniške planote, vzhodno od Ilirske Bistrice.  Tekaško društvo Bistric je na Črnih njivah uredilo 6 tekaških poti , izhodišče je pri brunarici, kjer na oglasnem panoju najdete opise poti s kartografskim prikazom in profili.

Lokacija

Do Črnih njiv lahko iz Ilirske Bistrice pridete peš, kar vam bo vzelo približno 40 minut časa, v kolikor prihajate z avtom pa v Ilirski Bistrici sledite oznaki za naselje Sviščaki ali Snežnik. Cesta se naglo vzpenja najprej mimo cerkve Sv. Petra (stoji na gričku in jo je videti od daleč naokoli), nato mimo kamnoloma, po dobrih dveh kilometrih vožnje v klanec pa boste na levi strani ugledali usmerjevalno tablo Črne njive, ki obiskovalce vabi na pijačo in prigrizek v brunarico.

Parkirišče

Parkirišča za osebne avtomobile so urejena in brezplačna, ob prihodu na tekaško prireditev pa vas prosimo, da upoštevate navodila rediteljev.

Tekmovalne proge

Start in cilj: Črne njive nad Ilirsko Bistrico (620 m)

 

Start in cilj sta pri brunarici na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico. Reliefno razgibana trasa je speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči. Proga, ki se v prvem delu pretežno vzpenja, v drugem delu pa spušča, je speljana pod slikovitim slemenom Milanje, ki je poznano tudi kot Volovja reber. Vabljeni na tek med pisanim cvetjem kraških travnikov.

Več o posamezni progi si lahko preberete na spodnjih povezavah. 

 

Bistrški tek - 10 km

Reliefno razgibana trasa je speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči. Proga, ki se v prvem delu pretežno vzpenja, v drugem delu pa spušča, je speljana pod slikovitim slemenom Milanje, ki je poznano tudi kot Volovja reber.

Milanja trail - 17 in 31 km

Tek poteka po jugovzhodnih obronkih Snežniške planote, start in cilj sta na Črnih njivah nad Ilirsko Bistrico. Proga je v prvem delu speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči. Nato se preči slikovito razgledno sleme Milanje (poznano tudi kot Volovja reber), z najvišjim vrhom Velika Milanja (1099 m), kjer domujejo velike zveri in ujede (planinski orel, beloglavi jastreb). Od tu se pogled razprostira na Brkine, Čičarijo z Učko in Slavnikom, Vremščico, Nanos, Kvarnerski zaliv s Cresom ter dolino Pivke. Ob lepem vremenu je moč opazovati Julijske Alpe in celo italijanske Dolomite.

Tekmovalne proge mladinskih tekov

Mladinski teki so speljani v okolici prizorišča na Črnih njivah. Dolžine prog so od 250, 500, 1000 in 1500 metrov, odvisno od starostne kategorije udeležencev. Proge potekajo po ravnem travnatem terenu, največji skupni vzpon mladinske proge na dolžini 1500 m je približno 10 metrov.
Organizator si pridružuje pravico do spremembe tekmovalnih prog.

Scroll to Top