TD Bistrc logo

Snežniški teki

Bistrška 10-ka • Milanja trail • Kozlek trail • Mladinski teki • Pohod

8. junij 2024


Snežniški teki je glavni tekaški dogodek v občini Ilirska Bistrica in zajema tekaške in športne aktivnosti za vso družino. Vključuje tri tekmovalne proge za člane (10, 17 in 31km), teke za osnovnošolce (mladinski teki), dva pohoda za odrasle željne rekreacije in druženja ter animacije za otroke, da bodo starši lahko tekli ali zgolj uživali brez skrbi.

Na prizorišču na Črnih Njivah je zagotovljeno brezplačno parkirišče, poskrbljeno je za topel obrok za tekmovalce, pohodnike in mladino, pijača pa bo na voljo v brunarici.

Prvi tekaški dogodek je potekal leta 2007, pod imenom Bistrški tek, z leti smo mu dodali še trail proge, v 2024 pa smo dogodek preimenovali v Snežniški teki. Naša želja je, da dodamo nove izzive, kot je ca. 50km dolg trail na vrh Snežnika (s pogledom na morje) 

Teki se bodo odvijali v vsakem vremenu, razen če bi to pomenilo tveganje za zdravje udeležencev.

Dogodek za vas pripravlja Tekaško društvo Bistrc


TEKME IN AKTIVNOSTI

PROGA

DOLŽINA

ČASOVNI LIMIT


POHOD Ahec (krajši)

ca 3h

/


POHOD Kozlek (daljši)

ca 5h

/


Tekmovalne proge

Start in cilj vseh tekmovalnih prog so Črne njive nad Ilirsko Bistrico.  
Proge potekajo po makadamskih in gozdnih poteh ter potkah po pobočjih Snežniške planote. Reliefno razgibane trase so speljana po dobro utrjenih makadamskih poteh med visokimi borovci in cvetočimi kraškimi travišči ter nudijo uživanje v čistem zraku in odmaknjenih kotičkih.
Speljane so pod
 slikovitim slemenom Milanje, ki je poznano tudi kot Volovja reber, najdaljša proga pa se vzpne tudi na priljubljeno pohodniško točko – vrh Kozleka.


PRIJAVE

Spletne prijave so na voljo na  povezavi  SnezniskiTeki2024 

Odprejo se februarja 2022 in zaprejo 2. junija 2024 (oziroma prej v primeru zapolnitve maksimalnega števila udeležencev).

Za podrobne informacije, si prosimo preberite PRAVILA, s katerimi morajo soglašati vsi udeleženci.

 • Prijava je popolna z izpolnjenim spletnim prijavnim obrazcem in plačilom startnine na TRR organizatorja (višina štartnine je določena z datumom plačila), kar je mogoče najkasneje do vključno 2. junija 2024.  Prijave bodo upoštevane po vrstnem redu prejetih plačil.
 • Skupinske prijave: skupine 5 ali več udeležencev lahko uveljavljajo 10% popusta na navedene cene.  V primeru skupinskega plačila navedite ime skupine po lastni izbiri (npr. Avanturisti) in nato organizatorju na email snezniski.teki@tdbistrc.org pošljete spisek tekmovalcev s podatki o izbranih tekmovalnih progah.
 • Seznam prijavljenih s startnimi številkami bo objavljen na spletni strani.
 • Prijave so mogoče tudi na dan tekmovanja. Ceno lahko preverite v pravilih tekmovanja.
 • Prijavnina za teke vključuje: startno številko z imenom in priimkom*, medicinsko asistenco,
  tehnično varovanje tras, bon za topli obrok, osvežitev in okrepčilo na progi in v cilju,
  finišersko medaljo za tekače Milanja in Kozlek traila, ter štartni paket. 
  Prijavnina za pohod vključuje: medicinsko asistenco, bon za topli obrok ter štartni paket.

*OPOMBA: Tekačem in pohodnikom prijavljenim na dan dogodka se štartnega paketa ne zagotavlja.
OBVESTILO: Zaradi tehničnih zahtev bomo lahko zagotovili izpis imena in priimka na štartni številki le tekačem, ki se prijavijo in vplačajo štartnino najkasneje do 30.05.2024! (dodano 15.05.2024)

PODATKI ZA NAKAZILO

 • Prejemnik plačila: Tekaško društvo Bistrc
 • Naslov: Cankarjeva ulica 18, 6250 Ilirska Bistrica, Slovenija
 • Naziv banke: Banka Intesa Sanpaolo d.d.
 • TRR: SI56 1010 0004 4196 978
 • SWIFT/BIC: BAKOSI2X
 • Namen: Obvezno navedite ime in priimek IN ime proge. (Npr. Jožica Primer– Milanja 17 ali Miha Vzorec – Daljši pohod)

Stecite z nami v korak s prvinsko naravo


Dodatne informacije

Do Črnih njiv lahko iz Ilirske Bistrice pridete peš, kar vam bo vzelo približno 40 minut časa, z avtom pa v Ilirski Bistrici sledite oznaki za turistično naselje Sviščaki. Cesta se naglo vzpenja najprej mimo cerkve Sv. Petra (stoji na gričku in jo je videti od daleč naokoli), nato kamnoloma, po dobrih dveh kilometrih vožnje navkreber pa boste na levi strani zagledali označevalno tablo Črne Njive – brunarica.

Brezplačna parkirišča za osebne avtomobile so urejena v okolici brunarice. Prosimo vas, da upoštevate navodila rediteljev. V primeru izjemno velikega števila prijavljenih tekmovalcev bo parkiranje možno na dodatni lokaciji, z urejenim brezplačnim prevozom tekmovalcev in spremljevalcev na prizorišče in z njega, ob terminih, ki bodo objavljena na tem mestu.

Na prizorišču bo omogočeno brezplačno varovanje garderobe tekmovalcev v času tekem.

Zaradi varnosti tekačev bodo na dan dogodka začasne cest na tem območju. Več informacij bo objavljenih na naši strani in v lokalnih informacijskih kanalih. 

Prijatelji in družina so seveda vabljeni, da se vam pridružijo na Snežniških tekih. Gledalci lahko uporabljajo isto parkirišče kot tekači in lahko uživajo v vseh aktivnostih na prizorišču dogodka. Tudi štirinožni prijatelji so dobrodošli, vendar prosimo upoštevajte, da bo na dogodku veliko obiskovalcev in otrok, zato naj bodo raje na povodcu. 

Snežniški teki preprosto ne bi mogli potekati brez naših prostovoljcev. Vedno smo hvaležni za zanesljive roke, ki pomagajo na progah, na postajah z vodo, kot reditelji, na prizorišču, pri podelitvi medalj ipd.
Če želite pripomoči k temu, da bi udeleženci uživali v polnem vzdušju dogodka, se prosimo prijavite preko tega obrazca, v primeru vprašanj pa nas kontaktirajte na snezniski.teki@tdbistrc.org. Z veseljem vas sprejmemo v ekipo. PS. Vsak prostovoljec prejme topel obrok in spominsko darilo. 

Bi postali naš sponzor?
Snežniški teki imajo že dolgoletno tradicijo in privabijo udeležence tudi iz sosednjih držav. Obiskovalce prepriča prvinska narava, in krasno vzdušje dogodka, ki združuje aktivnosti za vso družino. 

Za vsa vprašanja in opcije sodelovanja nam lahko pišete na snezniski.teki@tdbistrc.com ali nas pokličete na 051 259 673 (Gregor Kosič). 

Vsak prijavljeni udeleženec dogodka mora pozorno prebrati in soglašati s pravili dogodka Snežniški teki 2024, ki  so na voljo na tej povezavi (pdf). V njih najdete informacije o prijavi, omejitvah, napotke in druge odgovore na vaša morebitna vprašanja.

Tekmovalec s strinjanjem s pravili ali s podpisom izjave ob prijavi soglaša, da tekmuje na lastno odgovornost ter da je seznanjen s pravili tekmovanja in možnostjo nevarnih situacij, ki je lahko sestavni del tekmovanja.
S prijavo se tekmovalci tudi strinjajo, da je lahko celotno posneto filmsko in fotografsko gradivo javno prikazovano in uporabljeno v promocijske namene tekmovanja. Organizator si pridržuje vse pravice presnemavanja in distribucije celotnega filmskega in fotografskega gradiva. (Politika zasebnosti). 
Prijava brez strinjanja / podpisane izjave ni veljavna

Podrobnosti o tekmovalnih progah so na voljo na povezavah zgoraj oz. na spletni strani TD Bistrc

Tekmovalne proge bodo označene (trakovi, tablice s usmerjevalnimi znaki, zastavice …), okrepčevalnice z vodo in/ali prigrizki bodo razporejene po progi, v primeru napovedanega vročega vremena, bodo dodane dodatne okrepčevalnice z vodo. 
Vsi tekmovalci se morajo držati označenih predvidenih poti. Kakršnokoli uporaba bližnjic in tek izven poti se kaznuje s takojšnjo izključitvijo s tekmovanja. Na ključnih mestih bodo tudi reditelji, ki bodo pomagali pri usmerjanju. 

Tekmovalni progi Milanja trail in Kozlek trail  na določenih delih prečkata lokalno cesto, zato je obvezno upoštevanje cestno prometnih predpisov. 

Uporaba pohodnih palic je dovoljena. 

Tekmovanje bo v vsakem vremenu, izjema so situacije, ko je lahko ogrožena varnost udeležencev (izjemni vremenski dogodki in druge naravne nesreče). V takem primeru o nadomestni različici tekmovalnih prog ali celo o odpovedi tekmovanja odloča organizacijski odbor tekmovanja.

Več lahko preberete v pravilih tekmovanja. 

Za varnost tekmovalcev na tekmovalnih progah bodo skrbeli reditelji, kontrolorji in reševalna služba. Kadarkoli na progi lahko reševalno osebje, kontrolor ali reditelj, ki oceni, da tekmovalec ni več sposoben varno nadaljevati tekme, tekmovalca izloči iz tekme, zanj ustrezno poskrbi in po potrebi uredi prevoz do ciljnega prostora.
Če tekmovalec ne upošteva odločitve reševalnega osebja, kontrolorja ali reditelja, je takoj izključen.

 • piščalka
 • nahrbtnik ali pas
 • posoda za vodo (vodni meh, bidon), napolnjena naj zadostuje potrebam tekača med dvema okrepčevalnicama
 • osebna prva pomoč (elastični povoj, prvi povoj, obliži)
 • mobilni telefon (prižgan in utišan, s polno baterijo in z vneseno št. organizatorja)
 • astro folija
 • zaščitna oblačila (anorak)
 • zaščitna krema za sonce
 • energijska hrana
 • pohodne palice

Izključitev tekmovalca je lahko v primeru:

 • neupoštevanja označene tekmovalne trase
 • uporabe bližnjic
 • uporaba kakršnekoli oblike prevoza med tekmo
 • odmetavanja ali odlaganja smeti (razen na okrepčevalnicah) ter ogrožanja rastlinskega in živalskega sveta ob tekmovalni progi
 • zamenjave startne številke z drugim tekmovalcem*
 • izogibanje pomoči sotekmovalcem v težavah
 • nešportnega vedenja, žaljenja sotekmovalcev, organizatorja in tretjih oseb
 • neupoštevanja navodil organizatorja, reševalne službe in kontrolorjev
 • neprimernih vsebin na fotografijah ali posnetkih, objavljenih po tekmovanju, ki žalijo druge udeležence, organizatorja ali tretje osebe

Za nošenje startne številke na napačnem mestu se h končnemu času pribije 15 minut (Bistrški tek) ali 30 minut (Milanja in Kozlek trail).

V primeru izključitve bo organizator po zaključku tekmovanja obravnaval vzroke zanjo in odločil o prepovedi udeležbe izključene osebe prihodnje leto ali za vedno, če bi za tako odločitev obstajali upravičeni razlogi.

Prosimo preberite celotna PRAVILA na tej povezavi (pdf).


GENERALNI SPONZORJI:

SPONZOR MLADINSKIH TEKOV:

ZLATI SPONZORJI:

SREBRNI SPONZORJI:

BRONASTI SPONZORJI:

PARTNERJI:

Scroll to Top